Prawidłowa masa ciała (p.m.c.) - jest jednym ze wskaźników oceniających ogólnie pojęty stan zdrowia i dobrego samopoczucia człowieka, jego zdolności motoryczne i wydolność fizyczną. Utrzymanie prawidłowej masy ciała zapobiega lub znacznie opóźnia pojawienie się wielu dolegliwości i chorób degeneracyjnych ciała fizycznego i psychicznego, dotykających na niespotykaną dotąd skalę społeczeństwa cywilizacji zachodniej (cywilizacji "dobrobytu" i niepohamowanej konsumpcji przetworzonej żywności, używek i leków).
Najczęściej stosowaną i najprostszą oceną stanu odżywienia są pomiary wysokości i masy ciała. Wskaźniki wagowo-wzrostowe charakteryzują względną masę ciała w stosunku do wysokości ciała, a występowanie dodatniej korelacji między zwiększoną masą ciała i zawartością tłuszczu w organizmie pozwala wykorzystywać te wskaźniki do oceny stopnia otyłości.
W celu oszacowania p.m.c. możemy posłużyć się wieloma wskaźnikami antropometrycznymi, które biorą pod uwagę takie parametry ciała fizycznego jak: wzrost, masa ciała, budowa sylwetki - masa kośćca (szczupła, średnia, masywna), skład ciała (proporcje pomiędzy zawartością tkanki mięśniowej i tłuszczowej), płeć.
Na podstawie wielu analiz statystycznych uznano, że najbardziej przydatnym spośród nich w ocenie stanu odżywienia jest wskaźnik masy ciała BMI - Body Mass Index, który oblicza się wg wzoru:
BMI = masa ciała (kg) : wzrost2 (m2)
Interpretacja wartości wskaźnika BMI, przy dokonywaniu oceny stanu odżywienia energetyczno-białkowego u osób dorosłych jest według mojej analizy i oceny niewłaściwie przedstawiana, zarówno przez WHO (Światowa Organizacja Zdrowia) jak i in. fachowe źródła, gdyż stosowanie tej samej skali dla mężczyzn i kobiet nie uwzględnia znaczących różnic w ich budowie i składzie ciała (Ryc.1).
Ryc.1 Przeciętny skład masy ciała człowieka zależnie od płci i wieku (wg różnych źródeł).
(za: "ŻYWIENIE CZŁOWIEKA Podstawy nauki o żywieniu" pod red. J.Gawęckiego i L.Hryniewieckiego)
Należy podkreślić, że różnice dotyczące ciężaru właściwego poszczególnych składników i tkanek wchodzących w skład ciała są istotne (woda-1g/cm3, kości-1,87g/cm3, tkanka mięśniowa-1,70g/cm3, tkanka tłuszczowa-0,92g/cm3, białko-1,45g/cm3). Uwzględniając te zmienne obliczyłem, że wskaźnik masy ciała - BMI dla kobiety i mężczyzny, przy tym samym wzroście, aktywności fizycznej i wieku, różni się ok. 8%, czyli ok. 2 jednostki w skali BMI. Na tej podstawie opracowałem osobne charakterystyki wskaźnika BMI dla kobiet i mężczyzn - Tabela 1 i 2, które moim zdaniem bardziej trafnie szacują prawidłową masę ciała, skorelowaną z dobrym odżywieniem i stanem zdrowotnym organizmu. W Tabeli 3 i 4 przedstawione są natomiast szacunkowe wartości wskaźnika BMI dla kobiet i mężczyzn.
Tabela 1. Interpretacja wsk. BMI przy ocenie stanu odżywienia energetyczno-białkowego kobiet.
Wartość BMI | Interpretacja - Kobiety |
<13 | Wyniszczenie |
<16 | Wychudzenie |
<19 | Niedowaga |
19 | Minimalna prawidłowa masa ciała (Min.p.m.c.) |
20 | Szczupła budowa ciała |
21 | Średnia budowa ciała |
22 | Masywna budowa ciała |
23 | Maksymalna prawidłowa masa ciała (Max.p.m.c.) |
>23 | Nadwaga ograniczająca sprawność |
>26 | Otyłość ograniczająca sprawność i zagrażająca zdrowiu |
>29 | Otyłość znacznie ograniczająca sprawność i zagrażająca życiu |
Tabela 3. Szacunkowe wartości indeksu masy ciała BMI dla kobiet.
|
Niedożywienie |
Min. p.m.c. |
Waga prawidłowa |
Max. p.m.c. |
Przekarmienie |
|
||||||
BMI |
<13 |
<16 |
<19 |
19 |
20 |
21 |
22 |
23 |
>23 |
>26 |
>29 |
BMI |
Wzrost (cm) |
Waga (kg) - Kobiety |
Wzrost (cm) |
||||||||||
140 |
25 |
31 |
36 |
37 |
39 |
41 |
43 |
45 |
46 |
51 |
57 |
140 |
143 |
26 |
33 |
38 |
39 |
41 |
43 |
45 |
47 |
48 |
54 |
60 |
143 |
146 |
28 |
34 |
40 |
41 |
43 |
45 |
47 |
49 |
50 |
56 |
62 |
146 |
149 |
29 |
35 |
42 |
43 |
45 |
47 |
49 |
51 |
52 |
58 |
65 |
149 |
152 |
30 |
37 |
43 |
44 |
46 |
49 |
51 |
53 |
54 |
61 |
68 |
152 |
155 |
31 |
38 |
45 |
46 |
48 |
51 |
53 |
55 |
56 |
63 |
70 |
155 |
158 |
32 |
39 |
47 |
48 |
50 |
53 |
55 |
58 |
59 |
65 |
73 |
158 |
161 |
33 |
41 |
49 |
50 |
52 |
55 |
57 |
60 |
61 |
68 |
76 |
161 |
164 |
35 |
43 |
51 |
52 |
54 |
57 |
59 |
62 |
63 |
70 |
78 |
164 |
167 |
36 |
44 |
52 |
53 |
56 |
59 |
61 |
64 |
65 |
73 |
81 |
167 |
170 |
38 |
46 |
54 |
55 |
58 |
61 |
64 |
67 |
68 |
76 |
84 |
170 |
173 |
39 |
48 |
56 |
57 |
60 |
63 |
66 |
69 |
70 |
78 |
87 |
173 |
176 |
40 |
49 |
58 |
59 |
62 |
65 |
68 |
71 |
72 |
81 |
90 |
176 |
179 |
42 |
51 |
60 |
61 |
64 |
67 |
71 |
74 |
75 |
84 |
93 |
179 |
182 |
43 |
53 |
62 |
63 |
66 |
70 |
73 |
76 |
77 |
87 |
96 |
182 |
185 |
45 |
55 |
64 |
65 |
69 |
72 |
76 |
79 |
80 |
89 |
100 |
185 |
188 |
46 |
56 |
66 |
67 |
71 |
74 |
78 |
81 |
82 |
92 |
103 |
188 |
191 |
48 |
58 |
69 |
70 |
73 |
77 |
80 |
84 |
85 |
95 |
106 |
191 |
194 |
49 |
60 |
71 |
72 |
75 |
79 |
83 |
87 |
88 |
98 |
109 |
194 |
197 |
51 |
62 |
73 |
74 |
78 |
82 |
85 |
89 |
90 |
101 |
113 |
197 |
200 |
52 |
63 |
75 |
76 |
80 |
84 |
88 |
92 |
93 |
105 |
117 |
200 |
Tabela 2. Interpretacja wsk. BMI przy ocenie stanu odżywienia energet.-białkowego mężczyzn.
Wartość BMI | Interpretacja - Mężczyźni |
<15 | Wyniszczenie |
<18 | Wychudzenie |
<21 | Niedowaga |
21 | Minimalna prawidłowa masa ciała (Min.p.m.c.) |
22 | Szczupła budowa ciała |
23 | Średnia budowa ciała |
24 | Masywna budowa ciała |
25 | Maksymalna prawidłowa masa ciała (Max.p.m.c.) |
>25 | Nadwaga ograniczająca sprawność |
>28 | Otyłość ograniczająca sprawność i zagrażająca zdrowiu |
>31 | Otyłość znacznie ograniczająca sprawność i zagrażająca życiu |
Tabela 4. Szacunkowe wartości indeksu masy ciała BMI dla mężczyzn.
|
Niedożywienie |
Min. p.m.c. |
Waga prawidłowa |
Max. p.m.c. |
Przekarmienie |
|
||||||
BMI |
<15 |
<18 |
<21 |
21 |
22 |
23 |
24 |
25 |
>25 |
>28 |
>31 |
BMI |
Wzrost (cm) |
Waga (kg) - Mężczyźni |
Wzrost (cm) |
||||||||||
140 |
29 |
35 |
40 |
41 |
43 |
45 |
47 |
49 |
50 |
55 |
61 |
140 |
143 |
31 |
37 |
42 |
43 |
45 |
47 |
49 |
51 |
52 |
58 |
64 |
143 |
146 |
32 |
38 |
44 |
45 |
47 |
49 |
51 |
53 |
54 |
60 |
67 |
146 |
149 |
33 |
40 |
46 |
47 |
49 |
51 |
53 |
55 |
56 |
62 |
69 |
149 |
152 |
34 |
41 |
48 |
49 |
51 |
53 |
55 |
58 |
59 |
65 |
72 |
152 |
155 |
36 |
43 |
50 |
51 |
53 |
55 |
58 |
60 |
61 |
68 |
75 |
155 |
158 |
37 |
44 |
52 |
53 |
55 |
58 |
60 |
62 |
63 |
70 |
78 |
158 |
161 |
38 |
46 |
54 |
55 |
57 |
60 |
62 |
65 |
66 |
73 |
81 |
161 |
164 |
40 |
48 |
56 |
57 |
59 |
62 |
65 |
67 |
68 |
76 |
84 |
164 |
167 |
41 |
50 |
58 |
59 |
61 |
64 |
67 |
69 |
70 |
79 |
87 |
167 |
170 |
43 |
52 |
60 |
61 |
64 |
67 |
69 |
72 |
73 |
81 |
90 |
170 |
173 |
45 |
54 |
62 |
63 |
66 |
69 |
72 |
75 |
76 |
84 |
93 |
173 |
176 |
46 |
56 |
64 |
65 |
68 |
71 |
75 |
77 |
78 |
87 |
96 |
176 |
179 |
48 |
57 |
66 |
67 |
71 |
74 |
77 |
80 |
81 |
90 |
100 |
179 |
182 |
49 |
59 |
69 |
70 |
73 |
76 |
79 |
83 |
84 |
93 |
103 |
182 |
185 |
51 |
61 |
71 |
72 |
76 |
79 |
82 |
85 |
86 |
96 |
107 |
185 |
188 |
53 |
63 |
73 |
74 |
78 |
81 |
85 |
88 |
89 |
99 |
110 |
188 |
191 |
55 |
66 |
76 |
77 |
80 |
84 |
88 |
91 |
92 |
102 |
113 |
191 |
194 |
57 |
68 |
78 |
79 |
83 |
87 |
90 |
94 |
95 |
106 |
117 |
194 |
197 |
59 |
70 |
81 |
82 |
85 |
89 |
93 |
97 |
98 |
109 |
121 |
197 |
200 |
60 |
72 |
83 |
84 |
88 |
92 |
96 |
100 |
101 |
113 |
125 |
200 |
Wahania masy ciała nie przekraczające 2kg, uznaje się u osób zdrowych za zjawisko normalne. Dłuższa choroba lub długotrwałe niedobory energetyczno-białkowe, wynikające np. z niedożywienia lub głodzenia, prowadzą do zmniejszenia masy ciała w znacznie większym stopniu. W warunkach całkowitej głodówki, spadek masy ciała nie powinien przekroczyć 30% wartości prawidłowej masy ciała, gdyż większe ubytki mogą zagrażać życiu.
Uwaga: Wskaźnik BMI nie ma zastosowania u dzieci, wyczynowych sportowców, osób trenujących sporty siłowe, a także kobiet w ciąży i karmiących piersią.
Na poniższych stronach znajdziesz ok. 10 tys. przepisów wegetariańskich, z czego ponad połowa to dania wegańskie, oparte wyłącznie na produktach pochodzenia roślinnego.
Smacznego!
www.puszka.pl www.zostanwege.pl www.weganizmteraz.pl www.natchniona.pl www.foodisgreen.blogspot.com www.blogweganski.pl www.zwegowani.pl