Używki - to produkty spożywcze działające pobudzająco na organizm ludzki, zmieniające w mniejszym lub większym stopniu stan świadomości człowieka. Na ogół nie zawierają istotnych składników odżywczych, a spożywane w nadmiarze mogą powodować takie objawy jak: zakwaszenie organizmu, sztywność mięśni i stawów, bóle i skurcze mięśni, zmniejszenie wydolności czynnościowej organizmu, "wypłukiwanie" wapnia i utrudnienie wchłaniania innych składników mineralnych oraz witamin, osłabienie odporności organizmu, osłabienie pamięci, zwiększenie uczucia niepokoju i lęku, nadpobudliwość fizyczną i psychiczną (np."zdenerwowanie kofeinowe"), uszkodzenie wątroby, trzustki, nerek i in.

       Ilości używek jakie można wprowadzić do organizmu, bez negatywnych konsekwencji zdrowotnych jest trudne do obiektywnego ustalenia. Przyjmuje się, że umiarkowane ilości używek to:

kawa naturalna: 1 kubek (200-250ml) lub 2 filiżanki/dzień

herbata czarna: 1 kubek/szklanka lub 2 filiżanki/dzień

alkohol: - piwo: 0,5 l mężczyźni; 0,35 l kobiety

             - wino: 0,2-0,25 l mężczyźni; 0,14-0,18 l kobiety

             - mocny 40%: 60 ml mężczyźni; 40 ml kobiety 

Uwaga! Podane ilości alkoholu to ilościowo-energetyczny równoważnik co najmniej 7 i 5 łyżeczek cukru, odpowiednio dla mężczyzn i kobiet.

 cukier - należy tutaj rozumieć cukier dodany (zarówno biały jak i brązowy), tzn. cukier, którym słodzimy kawę, herbatę, cukier dodawany do ciast, napojów, a także stosowany przy produkcji żywności, np. soków owocowych i warzywnych, napojów gazowanych i kolorowych, jogurtów owocowych, czekolady, słodyczy i wyrobów cukierniczych i in.

Cukier i in. produkty spożywcze wysoko przetworzone, np. biała mąka, białe pieczywo wysokoglutenowe, przekąski: paluszki, krakersy, czipsy, wyroby cukiernicze: ciasta, ciastka, drożdżówki, pączki, oleje rafinowane, margaryny, napoje gazowane i kolorowe oraz alkohol, są źródłem tzw. "pustych kalorii", czyli substancji spożywczych wysokoenergetycznych, które jednocześnie pozbawione są w procesie technologicznej produkcji, cennych dla organizmu składników odżywczych, jak np. witaminy, makro- i mikroelementy, enzymy, kwasy organiczne i inne substancje biologicznie czynne.

Zaleca się aby ilość energii pochodząca z cukru dodanego i alkoholu nie przekraczała max. 5% ogólnej ilości energii jaką dostarczamy z pożywieniem w ciągu dnia. W praktyce oznacza to, że nie powinniśmy spożywać więcej niż 1 łyżeczkę (~6g) cukru dodanego na pełne 10 kg prawidłowej masy ciała/dzień.

Mężczyzna o prawidłowej masie ciała 72 kg, nie powinien spożyć więcej niż 7 łyżeczek cukru dodanego i/lub równoważnej ilości alkoholu/dzień, a kobieta o prawidłowej masie ciała 57 kg, nie powinna spożyć więcej niż 5 łyżeczek cukru dodanego i/lub równoważnej ilości alkoholu/dzień.

Piwo 0,5 l = Wino 0,2-0,25 l = 60 ml Alk.40% = równoważnik 7 łyżeczek cukru dodanego

Piwo 0,35 l = Wino 0,14-0,18 l = Alk.40% = równoważnik 5 łyżeczek cukru

Dla przykładu można podać, że: batonik 40g zawiera 2-3 łyżeczki cukru, 1 gałka loda to 2 łyżeczki cukru dodanego, mały jogurt owocowy 150g zawiera ~2 łyżeczki cukru, 1 ciastko np. delicje szampańskie, jeżyki to 1 łyżeczka cukru,  100 ml soku, napoju słodzonego dostarcza 1 łyżeczkę cukru, w 4 kostkach czekolady jest 1 łyżeczka cukru, 2-3 ciasteczka owsiane to 1 łyżeczka cukru.

 

       Na poniższych stronach znajdziesz ok. 10 tys. przepisów wegetariańskich, z czego ponad połowa to dania wegańskie, oparte wyłącznie na produktach pochodzenia roślinnego.

Smacznego!

www.puszka.pl     www.zostanwege.pl     www.weganizmteraz.pl     www.natchniona.pl www.foodisgreen.blogspot.com     www.blogweganski.pl     www.zwegowani.pl