Poprzez umiarkowaną ilość ryb należy rozumieć sumę takiej ilości ryb i/lub produktów rybnych, która pokrywa max. 1/3 ilości  dziennego zapotrzebowania na białko przez osobę dorosłą, przy założeniu, że nie spożywa ona innych produktów pochodzenia zwierzęcego.

Dla podanych przykładów, średnich dla Polski, opisanych szczegółowo w zakładce umiarkowane ilości nabiału, wartości te wynoszą:

  • kobieta: max. 150g/dzień
  • mężczyzna: max. 200g/dzień

 

Roślinne i nabiałowe zamienniki ryb i produktów rybnych o porównywalnej wartości odżywczej:

100g ryby = 400g mleka = 400g jogurtu, kefiru, maślanki, kwaśnego mleka, mleka acidofilnego = 100g twarogu (2 plastry ok. 6x9x0,6 cm) = 50g sera żółtego (2 plastry ok. 12x9x0,2 cm)  = 50g sera pleśniowego typu Brie lub Camembert = 100g jajek (2 szt.) = 100g tempeh (produkt fermentowany z soi) = 100g orzechów = 100g nasion i pestek = 200g makaronu razowego, kaszy gryczanej, jaglanej, płatków owsianych, ryżu naturalnego, amarantusu i in. = 200g tofu (sera sojowego) = 200g pieczywa razowego+50g tempeh+kiełki warzywne = 200g roślin strączkowych po ugotowaniu: fasola, ciecierzyca, soczewica, groch, bób, soja = 200g kiełków warzywnych i strączkowych (w tym nać pietruszki i szczypior) = 400g pieczywa razowego mieszanego na zakwasie = 400g owoców suszonych (morele, śliwki, daktyle, figi, banany, jabłka i in.) = 400g wegurtu sojowego = 400g frutogurtu owsianego lub ryżowego
 

        Na poniższych stronach znajdziesz ok. 10 tys. przepisów wegetariańskich, z czego ponad połowa to dania wegańskie, oparte wyłącznie na produktach pochodzenia roślinnego.

Smacznego!

www.puszka.pl     www.zostanwege.pl     www.weganizmteraz.pl     www.natchniona.pl www.foodisgreen.blogspot.com     www.blogweganski.pl     www.zwegowani.pl